Efter långa diskussioner med familjen om hur vi ska sänka kostnaderna på vår gård så nådde vi fram till ett beslut som vi alla kan känna oss nöjda med. Min syster Elin jobbar som elektriker och tyckte vi borde byta ut alla våra lampor till led. I vårt stall har vi många lysrör som förbrukar mycket energi helt i onödan. Jag har tidigare funderat på att installera led lysrör i de befintliga armaturerna men problemet har oftast varit den höga prislappen som gjort att planerna har fallerat.

LED lysrör halverade energiförbrukning

Efter att vi bytte ut alla våra gamla fluoriserande lysrör med en effektförbrukning på 58W och övergick till 28W led lysrör så sparade vi 9000 kronor per månad enbart i elkostnader. Naturligtvis är jag väldigt nöjd med de nya lysrören som även medför sänkta koldioxidutsläpp vilket har en stor inverkan på den globala uppvärmningen. Vi på gården tänker mycket på miljön och det känns därför väldigt bra att lysrören inte innehåller farliga metaller som kvicksilver.

Befintliga lysrörsarmaturer återanvänds

Vi kunde återanvända våra lysrörsarmaturer vilket gjorde en stor skillnad då det påverkade inköpspriset. Led lysrören är så kallade retrofit vilket gör att man enkelt kan återanvända en gammal lysrörsarmatur genom att ta bort glimtändaren. Det medför inga nackdelar att göra på detta vis då varken strömförbrukningen eller ljuset påverkas. Vi är väldigt nöjda med att gården är billigare i drift och situationen är nu mer ekonomisk hållbar än tidigare. Tack Elin!

 

 

Nästa inlägg

Drömresa bokad

sön maj 7 , 2017
Jag känner mig otroligt sugen på att åka iväg på en resa; en riktig drömresa. Jag har alltid älskat att resa men eftersom hästlivet inte […]

Du kanske gillar